GRATIS FRAGT PÅ KØB OVER 599,-
LEVERING 4-7 HVERDAGE
KUNDESERVICE +45 42 80 40 47 Man-Tor 16.00-1700 Fre 9.00-17.00
DANSK WEBSHOP siden 2017

Vær synlig på din cykel

Oprettet d.

Vær synlig på din cykel

Det er enormt vigtigt at man er synlig i trafikken, samt kan orientere sig på sin cykeltur i skoven i mørket. "Rådet for sikker trafik" siger, at man skal have lys på cyklen, fra solen går ned til den står op, og når sigtbarheden er nedsat pga. fx tåge, regn eller sne. Men der er også forskel på cykelbelysning og her vil vi fortælle dig, hvilken lys til din cykel du bør vælge og hvorfor. 

Hvor kraftigt lys skal du vælge

Der er sket mange fremskridt indenfor lysteknologi siden de oliebaserede lamper, der blev brugt på Væltepeter. Andre teknologier, der er blevet brugt i løbet af de sidste 100 år, omfatter acetylengaslamper og glødepærer drevet af dynamoer, blysyrebatterier og alkaliske batterier. Glødepærer blev erstattet af halogenlamper og lysdioder (LED'er), og LED'er er nu de mest populære, fordi de giver kraftigt lys, langtidsholdbare og kræver mindre strøm for at fungere. 

LED'er måles i lumen, hvilket teknisk defineres som: 

"Lumen er lysstrømenhed i det internationale system af enheder, som er lig med mængden af lys, der udsendes gennem en solid vinkel af en kilde med en candela-intensitet, der udstråler lige meget i alle retninger."

Kort sagt, er lumen et mål for lysstyrke. Dette er anderledes end Watt, måling af traditionelle glødepærer, som er en måling af mængden af energi et lys og angiver hvor meget energi de bruger. Men mere watt betyder faktisk ikke mere lys, medmindre du sammenligner den samme type pære. Derfor er måling i lumen en bedre måleenhed for LED'er end watt. Her er anbefalingerne til, hvor mange lumen du bør have i en forlygte på en cykel i forskellige køremiljøer: 

  • Urban - 50-300 lumen
  • Forstæder eller landdistrikter - 300-600 lumen
  • Skov og lign. - 600+ lumen

"Rådet for sikker trafik" siger at cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden. Flere lumen anbefales i forstadsmiljøer og på landet end i bymiljøer på grund af, at der er omgivende lys i et bymiljø og mindre trafik hastighed end uden for byer. På ubelyste cykelstier har du brug for et kraftigt lys, fordi der normalt ikke er noget omgivende lys. Lys på 50 lumen og derover er for det meste alle genopladelige via en USB-port, hvilket gør dem mere økonomiske på lang sigt end hvis du sklule skifte batterier. De er også mere kompakte og behøver ikke at være designet til at indeholder AA- eller AAA-batterier.

Baglygter behøver ikke at være så lyse som forlygter, fordi de er bare for at hjælpe dig med at blive set, så 100-250 lumen er normalt tilstrækkelig lysstyrke. Jo flere lumen du har, jo længere væk vil du blive set. Men hvor der er stor hastighed eller afstand mellem køretøjer, vil en baglygte, der producerer lumen i den højere ende, sikre at du bliver set hurtigere og dermed gøre dig mere sikker. 

Lys, der blænder og blinker

Blændende lys - hvis du er bekymret for, at et lys med 600 lumen eller mere på fronten vil være for skarpt og være blændende og farligt, hvis det peger ind i øjnene på andre trafikanter, behøver det ikke være, hvis forholdsreglerne er taget. De fleste cykellygter har flere tilstande, og du har fleksibilitet til at vælge lysstyrke og blinkmønster i overensstemmelse med det miljø, du befinder dig i. Hvis du har et kraftigt lys og cykler direkte forbi andre cyklister og biltrafik, siger "Rådet for sikker trafik" at cykellygten skal pege skråt nedad, så det ikke ramme andres øjne og blænder dem.

Blinkende lys - nogle cykellygter for og bag har en blinkende tilstand. Undersøgelser viser, at et blinkende lys tiltrækker mere opmærksomhed og gør dig mere synlig end et fast lys, og det bruger også mindre batteristrøm, så du ikke løber tør på lange ture. "Rådet for sikker trafik" siger, at hvide og røde lygter må gerne blinke med mindst 120 blik i minuttet. Forlygter, der giver gulligt lys, skal lyse konstant.

 

For så vidt angår hvilket lys, der er det bedste, er der så mange at vælge imellem og forskellene er små og kun værd at undersøge, hvis du vil købe et lys til et bestemt brug. Du kan ikke gå galt ved at købe en cykellygte at et velkendt mærke med et ry for kvalitet, design, vandmodstand og fleksible fastgørelsesmekanismer. Se her de mest populære cykellygter: 

 

Spanninge Duxo XB baglygte batteri 50/80 mm Axa forlygte klassiskk 4 Lux batteri Axa forlygte Pico 30 lux navdynamo Spanninga baglys Solo Xba batteri 50/80 mm
       

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar