GRATIS FRAGT PÅ KØB OVER 599,-
LEVERING 4-7 HVERDAGE
KUNDESERVICE +45 42 80 40 47 Man-Tor 16.00-1700 Fre 9.00-17.00
DANSK WEBSHOP siden 2017

Cykelvedligeholdelse

Oprettet d.

Cykelvedligeholdelse

En cykel er et køretøj og den har bevægelige dele. Ligesom enhver mekanisk enhed kræver den regelmæssig vedligeholdelse for at holde den i drift, så du får en jævn og sikker tur og forlænger cyklens levetid. Hvis en cykel ikke er velholdt, bliver du nødt til at arbejde hårdere, når du kører, og en mekanisk fejl kan resultere i et styrt og skade. Her er nogle grundlæggende anbefalinger om hvad du skal gøre for at holde din cykel i god stand, og hvornår det skal gøres. 

Ved hver cykeltur

ABC Kvik tjek

Før hver tur bør du udføre ABC Kvik Tjek. Med øvelsen vil du kun tage et par sekunder, og det vil identificere eventuelle problemer med din cykel, der kan kompromittere din sikkerhed. ABC tjekket er nem at huske og hjælper dig med at fokusere på de vigtigste sikkerhedsopgaver. 

  • "A" (air) er for luft - tryk din tommelfinger ind i dækkets gummi for at kontrollere, at dækket er fast og korrekt oppustet. Hvis du er i stand til at trykke ind i dækket, bør du kontrollere det anbefalede tryk og få en luftpumpe til at pumpe det op.
  • "B" er for bremser - klem bremsehåndtag for at sikre, et de ikke bunder, og at de stopper cyklen, når du har brug for det. Hvis du kan klemme bremsen helt ud, skal du muligvis udskifte bremseklodserne eller justere bremsekablet. 
  • "C" (chain) er for kæde - drej pedalerne for at sikre, at kæden bevæger sig frit og er smurt. Hvis kæden er rusten eller tør, tilsæt lidt cykel smøremiddel. "C" kan også referere til tjek af cykel kranke - prøv at tage fat i pedal krank og prøv at vippe det side til side. Hvis der er noget bevægelse, skal du en tur forbi en cykelmekaniker for at få bundebeslaget strammet eller udskiftet. 
Mirage cykelpumpe til gulv Elvedes bremseklods  Simsom kæde 1/2x1/8 anti rust
     

Ugentlig vedligeholdelse

Luft i dækkene

Dæk er under tryk, og de fleste vil miste en smule luft ved normal kørsel eller bare stående - typisk 10-20 Lbs tryk over en uge. Selvom et lille tab i starten stadig kan holde dækket inden for det anbefalede område, er det en god idé at vænne sig til at fylde luften op, så det ikke bliver for lavt. For eksempel, hvis et dæk har en anbefalet oppumpning på 40-65 Lbs, og du startede på det øverste niveau, vil et tab på 10 Lbs stadig holde dækket inden for det anbefalede område, men medmindre du fylder det op, vil det tabe mere luft og på et tidspunkt være under den anbefalede værdi, som kan forårsage en mærkbar indvirkning på din tur. Der er 2 grunde for at holde dine cykeldæk oppustede til det anbefalede tryk: 

  1. Risiko for at blive flad - hvis du rammer en kantsten eller et bump på vejen, og dine dæk er for lavt pumpet, er der risiko for, at egerne ved fælgen presser mod slangen, hvilket resulterer i huller og et fladt dæk.
  2. Nemmere at køre - et korrekt oppustet dæk vil rulle bedre og med mindre indsats, så du kan flyve på vejen!
Schwalbe BTB Delta Cruiser plus 24x1 3/8 SW Refl dæk Schwalbe BNB SV17 28x1,10-1,75 FV 50 mm IceToolz Mini fodpumpe Veloclub
     
     

 

Månedlig vedligeholdelse

At smøre kæden

Af alle de bevægelige dele på en cykel er kæden den, der kræver mest opmærksomhed. Den er udsat for elementerne og har snesvis af bevægelige dele, der skal smøres. Mindst en gang om måneden bør du dryppe lidt smøremiddel i hver rulle, dreje pedalerne for at lade smøremidlet sætte sig ind, og derefter tørre det overskydende af. Hvis du bliver fanget i regnen eller sneen, når du kommer hjem, skal du sørge for at tørre fugten af og påføre mere smøring.

Carlson rust fjerner 400 ml Brunox Top kæde 100 ml Viskose rengøringsklude 4 kg
     

Årlig vedligeholdelse

Tune up

En cykel tune up er en måde at få den bedste ydeevne fra en cykel. Bevægelige dele kan ruste og slides ved regelmæssig brug, og du skal måske få en professionel til at tjekke, hvordan tingene fungerer sammen, hvilket vil forlænge levetiden af de bevægelige dele og forhindre større problemer senere. Cykel tune-ups kan variere, men her er en typisk liste over procedurer, der bør gennemføres regelmæssigt: 

  1. juster lejerne i hjulnavene, bundbeslaget
  2. tjek hjulene
  3. juster gearskifte og bremser, inkl. centrering for og bag
  4. smør alle bevægelige dele, kabler, og kæde
  5. udfør cykelrengøring
  6. tjek luft i dækkene
Elvedes bremsekabel kit ATB/Race Elvedes krankboks adapter Race Shimano 24 mm Eurol kæderenser 500 ml
     

 

Ved at udføre en regelmæssig vedligeholdelse af cyklen, vil du være sikker på mange års cykelglæde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar